Hur du tar kontroll över din ekonomi i den digitala åldern

Hur du tar kontroll över din ekonomi i den digitala åldern

Under de senaste årtiondena så har internet ändrat många branscher i grunden. Digitaliseringen innebär att fler personer har tillgång till mer information, och har gett upphov till många nya affärsmodeller. När det kommer till att ta kontroll över sin ekonomi, och skaffa ett gediget sparande, så är den bästa lösningen fortfarande relativt analog – men man kan ändå använda sig av internet för att hitta sett sparande som passar bäst.

Ett av de klassiska sätten att ta kontroll över sin ekonomi är genom att skaffa ett sparande med sparränta. Öven om detta är ett väl beprövat knep så kan man inte överskatta hur hjälpsamt det faktiskt blir. Enkelt sagt så innebär det att dina pengar kommer att förräntas bara genom att befinna sig på ditt bankkonto. Vem som helst kan förstå att detta i långa loppet ger dig ett bättre sparande än ett bankkonto utan ränta. Det är dock stor skillnad på sparränta och sparränta.

Sparkonto med sparränta är fortfarande ett av de bästa sätten at spara

En högre sparränta kan ge en rejäl skjuts i ditt sparande, speciellt om du väljer den bästa sparräntan på marknaden. Vad som är bäst sparkonto för dig är dock en definitionsfråga. Först och främst så behöver man ta ställning till huruvida man vill ha ett rörligt sparkonto med sparränta eller ett sparkonto med bunden ränta.

Bunden ränta ger dig i regel en högre räntesats. Detta sparande innebär dock att du får binda upp din insättning på ett särskilt antal år. Vanligast är att välja ett bundet sparkonto på mellan ett och fem år. Om du exempelvis binder ditt sparande på tre år så kan detta ge dig en hög sparränta – men å andra sidan kan du inte komma åt dina pengar på tre år.

Den som vill ha ett mer flexibelt sparande bör istället undersöka ett sparkonto med rörlig ränta. Även om den bästa sparräntan just nu finns på bundna sparkonton så kan det vara värt mycket att komma åt sina pengar när man än behöver. Det innebär att du aldrig behöver oroa dig över plötsliga utgifter, samtidigt som det är avsevärt mycket gynnsammare än ett bankkonto utan sparränta.

Vilken bank är bäst för dig?

För att ta reda på den bank med bästa sparräntan som du är intresserad av bör du ta hjälp av digitala verktyg. Genom internet kan du snabbt och lätt jämföra olika villkor och avtal. På så sätt kan du få en bank som verkligen ger dig bästa sparräntan för dig. Den som vill ha ett säkert sparande bör även se sig om efter den bästa sparräntan med insättningsgaranti. Om man å andra sidan heller vill ha en hög ränta så kan man få en riktigt hög ränta om man väljer en bank utan insättningsgaranti.

Insättningsgaranti är helt enkelt att staten garanterar att du kommer få pengar tillbaka även om banken du sparar hos går i konkurs eller får andra finansiella svårigheter. En artikel i Svenska Dagbladet visar på att om man dock väljer en bank utan insättningsgaranti så kan man få en rejält mycket högre ränta än hos en bank med denna garanti. Det val som är bäst för dig beror naturligtvis på hur hög risk du vill ta med dina pengar. Gå alltid in på din webbläsare och jämför många olika banker för att hitta rätt sparkonto för dig!