Köpa laptop för gamers – det här ska du tänka på

Köpa laptop för gamers – det här ska du tänka på

Många som spelar datorspel väljer att göra det på en stationär dator eller som man också kallar det – en PC. Fördelen med att välja PC är att du kan byta ut komponenter om spelen du vill spela kräver det. Datorn får en längre livslängd helt enkelt eftersom du kan göra den snabbare med tiden om det behövs.

Nackdelen med PC är att det är ganska bökigt att ta den med sig om man skulle vilja det, plus att du behöver en massa kringutrustning som tangentbord, skärm och mus. En laptop är bra på det sättet att du lätt kan ta med dig den och dessutom har den inbyggda tillbehör. Med dagens teknik så har faktiskt gaming laptops nästan samma prestanda som en stationär dator.

Men vad ska man tänka på när man vill köpa en laptop för gamers? Vi har några tips!

Vilka behov har du?

Den första frågan man bör ställa sig är vilket prestandabehov man har. Vilka spel spelar du, och vilka spel skulle du vilja ha möjlighet att spela? Hur länge ska din laptop hålla?

Det hänger förstås också på vilken budget du har, för som med allt annat så får man ju faktiskt vad man betalar för i slutändan. Prislappen brukar ligga på mellan 8000-30000 kr beroende på vilken prestanda du ska ha.

Så tänk noga igenom dina behov innan du väljer vilken laptop du ska köpa!

Grafikkort

Ett bra grafikkort är nödvändigt för att din spelupplevelse ska bli så trevlig som möjligt! Många av de moderna spelen kräver en ganska hög prestanda på grafikkortet. Om du däremot bara spelar lite äldre spel som inte kräver så mycket så kanske det är onödigt att köpa det allra senaste och lägga krutet på någon annan komponent?

Eftersom det är väldigt dyrt att byta ut grafikkortet i en laptop så är det viktigt att du väljer rätt från början, så här behöver du göra lite research.

Skärm

Hur hög upplösning behöver du? Vill du till exempel kunna spela spel med 4K-upplösning eller full HD så måste du se till att du har en gamerskärm som klarar av just det. Storleken på skärmen är såklart också viktig när man spelar.

RAM-minne

RAM-minnet är faktiskt något du ganska lätt kan byta ut själv, så är laptopen bra på alla andra punkter så kan du faktiskt acceptera ett lägre RAM.

Tangentbord

Ett bra tangentbord är väldigt viktigt när man spelar datorspel! Ett bra slagavstånd, bakgrundbelysning för spel i mörker och makrotangenter är några saker som gör att spelupplevelsen blir bättre så titta noga på det!

Batteritid

En lapotop för gamers brukar ha en ganska kort batteritid eftersom prestandan är så hög. Det kan vara bra att känna till det. Man får alltså räkna med att batteritiden ligger på mellan 1-2 timmar. 

Det kan alltså vara värt att göra sin research innan man köper sin laptop så att den håller så länge som möjligt. Till exempel kan du titta på webbsidan Hemfakta.se där de har gjort ett test av laptops.

Basera dina val med tanke på vilken typ av spelare du är så kommer din spelupplevelse att bli optimal!