Miljö- och hållbarhetstänk på kontor

Miljö- och hållbarhetstänk på kontor

Det är faktiskt inte svårt alls att utveckla sitt miljö- och hållbarhetstänk när man jobbar på ett kontor. Det finns oerhört många olika saker man kan göra, och kanske är kontoret den absolut lättaste arbetsplatsen att göra förändringar på:

  1. Skaffa bra el, helst solceller.
  2. Välj miljömärkta produkter.
  3. Träffas inte – Håll möten på distans med hjälp av webbmöten eller via telefon.
  4. Stäng av alla apparater som inte används och släck lampor som inte behöver vara tända.
  5. Ät mer vegetariskt. Att äta grönt är klimatsmart på så många olika sätt. Prova en vegetarisk dag varje vecka. Har du redan en, prova två.
  6. Återvinn. Nästan alla saker man använt färdigt på kontoret kan användas igen, även om det kanske är på ett helt annat sätt, på någon helt annan plats.
  7. Åk kollektivt.  Ju fler som åker tillsammans desto färre motorer måste startas, drivas och tankas. Då blir det allt mindre luftföroreningar.
  8. Åk tåg när du kan. Tåg och tunnelbana är två av de miljövänligaste färdmedlen om man räknar i hur många personer som får plats, och hur många kilometer de tillsammans färdas.
  9. Byt lampor. Glödlampor är inte ett dugg miljövänliga. Att byta till LED-lampor istället gör en mycket stor skillnad. Istället för gamla traditionella lysrör bör man byta till HF-armaturer med T5-lysrör.

Det finns med andra ord en uppsjö av saker som går att göra för att främja miljön utan att lämna kontoret. Om alla som kunde hade arbetat med de här nio punkterna, hade hållbarheten tagit stora kliv framåt jämfört med idag. Det finns inga riktigt bra ursäkter till att låta bli, så vad väntar du på?

n utan att lämna kontoret. Om alla som kunde hade arbetat med de här nio punkterna, hade hållbarheten tagit stora kliv framåt jämfört med idag. Det finns inga riktigt bra ursäkter till att låta bli, så vad väntar du på?

Läser man listan noga kommer man att se att många punkter också kommer att innebära ekonomiska fördelar, vilket gör det lättare att få med en budget-ansvarig chef på idéer som handlar om hållbarhet. Att inte träffa kollegor på andra kontor i onödan, att byta lampor och att ta tåg istället för flyg bidrar ju bara positivt till företagets årliga resultat.

När du sedan har börjat med dessa små saker, kommer du att upptäcka fler sätt hela tiden. Då har du fått in rätt hållbarhetstänk.